Varmer der andre ikke strekker til

Bakgrunn for ideen

 

Da jeg var lita, brukte bestefar Kjell å lage en fotpose til beina mine under dyna. Etter hvert som jeg vokste, ble dyna for kort til både å lage fotpose og samtidig holde skuldrene og halsen varm. Jeg fikk ett sluttmål på 160 cm, og fikk problemer med at enten toppen eller bunnen av kroppen var kald på natta, så jeg kan bare tenke meg hvordan dette problemet er for folk som er noen cm lengre enn meg.

 

Tanken var først å lage Fotspennj dyne, altså en dyne med fotpose innebygd. Dette førte til en hel del spørsmål i forhold til hygiene, lufting, fukt og ikke minst; sengetrekket. Men dyneideen ble raskt avløst av pledd; jeg har jo samme problemet på sofaen også! Fotspennj Pledd var snart en realitet.

 

Fotposen som Bestefar lagde da jeg var mindre kalte han fotspennj. Navnet ble liksom noe jeg vokste opp med, så når arbeidet for alvor begynte med pleddene, føltes det veldig riktig at navnet ble nettopp Fotspennj.

 

Jeg håper du kommer til å bli like glad i Fotspennj-pleddet ditt som det jeg er i mine!

 

- Randi Bjerkaker Berg. 2015.

 

Organisasjoninformasjon

Juridisk informasjon

Konkurranseinformasjon

Historien om Fotspennj

 

Innehaver av ideen, Randi Bjerkaker Berg, er født i 1991, oppvokst i Trondheim, men bor nå på Beitstad sammen med samboer Kim, hund, katt og chinchilla. Randi har en bachelorgrad i husdyrfag fra HiNT, i tillegg til en del andre fag. Fotspennjeventyret starter med havregrøt på videregående skole. Randi og klassekameratene skulle starte opp ungdomsbedrifter, for å få ett innblikk i gründertilværelsen. Under idémyldringen ble det foreslått mye forskjellig, deriblant havregrøt på boks, da Randi anså dette som et udekt hull i markedet for folk på farten, så vel som skoleelever og unge jenter som, likt Randi på denne tiden, tilbrakte flere timer i stallen hver dag. Ideen ble nedstemt av resten av gruppa, og elevbedriften DarkSide UB endte opp med å lage og selge hjemmelagde gratulasjonskort og såper i stedet. DarkSide UB var en spennende tid, og gründerfrøet var sådd. DarkSide UB ble lagt ned etter dette skoleåret, uten særlig overskudd, og etter endt videregående var det klart for høyskolestudier ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, som for øvrig også har havregrøt på boks i salg i sine kantiner.

 

Under en middag med venner i starten av første skoleår på HiNT, kom havregrøttemaet på nytt opp, og Randi fortalte videre om en idé hun hadde hatt i mange år. Denne ble godt mottatt, og gründerspiren fikk ny næring. Etter en tur til Næringsselskapet Steinkjer i 2011, begynte ballen å rulle, og den virkelige jobben begynte. Etter oppstarten av prosjektet med Fotspennj, har gründer fått deltatt på en rekke arrangement og høyskolefag som har gitt mye inspirasjon, kunnskap, erfaringer og nettverk som har en uvurderlig verdi videre i livet, både som gründer og som privatperson. Noe av det Randi har vært med på: faget Venture Cup (7,5 stp.), der hun vant pris for beste forretningsidé (Nord-Trøndelag), Emax Norge 2012, hvor laget hennes fikk 8. plass i bedriftssimuleringen, Alkymisten 2012 og Pre-Inkubator i 2014. Hun har også tatt faget Innovasjon og entreprenørskap som ekstrafag (20 stp.) ved HiNT høsten 2012. I 2013 var hun med på Pitch-trening i regi av Seed Forum og Business Bootcamp i regi av Innovasjon Norge og i 2014 hadde hun et innlegg for Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) og lærere på HiNT.

 

I forbindelse med at forretningsplanen og produktet begynte å bli klar, ble behovet for å få inn hjelp desto større. Valget havnet på samboer Kim Jørgen Lillebo, som også hadde fått en gryende gründerinteresse, og som allerede var godt involvert i både produktet og utviklingsfasen så langt. Kim hadde vært med under Pitch-treningen og Pre-Inkubatoren, så hans offisielle innkomst i bedriften var uproblematisk. I februar 2014 ble Fotspennj ENK til Fotspennj AS, og Kim tok over som daglig leder av bedriften, mens Randi trakk seg litt ut.

Kim kommer også fra Trondheim. Han har en bachelor i økonomi og administrasjon fra HiNT, og en stor mengde frivillige timer bak seg på byens studentpub, Bodegan, både som ordensvakt, vaktsjef og daglig leder for de drøyt 80 frivillige studentene.

Fra 2014 har fokus vært på å få fram et tilfredsstillende produkt, og gjøre forberedelser for salg av produktet ut til kundene. Fotspennj har jobbet sammen med NICE industridesign og Ekkoform ved Marianne Sund, som ble kjent med Randi på Alkymisten – de små hjelper de små. Marianne er opprinnelig fra Levanger, men bor nå i Stockholm. Hennes talent for form og farge har vært med og gjort Fotspennj til det det er i dag. Fra ferdige produktskisser og design i 2014, til det ferdige produktet du snart får nyte å kjenne varmen fra, har Kim jobbet døgnet rundt fra både Trondheim og Steinkjer, i tillegg til to turer til Kina. Sommer 2015 i forbindelse med fabrikksøk for å finne den beste fabrikken, og en tur høsten 2015 for å kvalitetsikre de ferdige produktene. Veien har vært lang, og til tider hatt lange omveier, men etter flere år med drømmer, slit, hardt arbeid og masse moro, er Fotspennj Pledd endelig en realitet!

 

Sammarbeidspartnere